16 Kasım 2013 Cumartesi

Zeytinli Aşireti




ZEYTİNLİ AŞİRETİ

Oğuzların; Batı Oğuzları ve Doğu Oğuzları diye ikiye bölünmelerinden sonra; Kuzeydoğu Asyadan MÖ:600’de Batı Türkistan’a  göç ve yerleş meye başlamışlardır. Karakorum merkezli Tunguz(Oğuz)ların ülkesi; Doğu Türkistan Coğrafyasın’da Yaşayan; Oğuzlardan, Bayat Boyu Seyhun Irmağı Kıyısınca Turan Ovası'na  Yerleşmiştir. Bayat Boyu,  Mamulu Aşireti(Zülkadiriye Türkmenlerinden)Zeytin'e yerleşen oymak Zeytinli Aşiretini oluşturmuştur. Batı Oğuzları, 177 yılında yerleşik yaşama geçmişlerdir.

Batı Türkistan Oğuzları,Müslümanlığı ilk kabul eden Türk Boylarıdır. Müslümanlığı kabul eden Oğuz Boylarına; Araplar, Türkmen adını 
ver mişlerdir. 926 yılın’da Karahanlılar Devleti İslam Dini’ni resmi Din olarak kabul etmiştir. Üstyurt’tan Tarih sahnesine çıkan Selçuk Bey(915);Bu Coğrafya’da, vücut bulmuş yüzlerce Türkmen Obalarıyla beraber yürümüşdür. Bu Obalardan biri’de; Zeytin Obasıdır.

Turan Ovası’nın Hazar Denizi Güneydoğu kıyı yamacındaki zeytinlide Zeytin Obası(Zeytinli Aşireti)Burada köklenip dal budak salmıştır, Selçuklular idaresiyle birlikte Türk Coğrafyası’na dağılmışlardır. Zeytun Obası (Zeytin, Zeytinli, Zeytinoğlu) Aşireti isimleriyle de anıl mıştır. Zeytinli Aşireti; Oğuzların Asker Sınıfındandır.

Selçuklular’ın Türk Hakanlığı’nı yöneltmeye başlamasıyla Türkler; yönlerini Batıya,Kafkaslar’a,Önasya’ya,Anadolu’ya dönmüşlerdir.Asker sınıfından olan Türkmen Obaların’da yetişen, Bahadırlar obalarından alınarak Selçuklu Orduların’da birer Alperen olarak yetiştirilirdi, içlerinden seçilen gönüllü Serdengeçtiler Selçuklu Fetih Ordularıyla Fetih seferlerine katıldılar. Bu orduları Selçuklu Hanedanından komutanlar idare ediyorlardı. Feth edilen yerler ’de kurulan Beylik lerin Beyleri; orayı feth eden komutanlardan atanıyordu. Fetih Asker leri o Beyliğin Tebası oluyordu.             

Selçuklunun Fetih Orduları; Kafkasya’yı, Önasya’yı, Anadolu’yu Feth  ederek buralarda Yeni Selçuklu yerleşimleri oluşturdu. Kurulan Yerle şimlere;(Karye=Köy)Türkistan Oba isimleri verildi. Ör; Çobanlı, Zeytin
li,Arıklı,Gömenli v.b yüzlerce yerleşim yerleri kuruldu. Bu Karyelere öncelikle, Batı Türkistan Nüfusunun %85’i göç ettirilip yerleştirildiler.
Fetih Coğrafyasın’da Kurulan;Anadolu Selçuklu Devleti ve Memlüklü Devleti içinde büyüyüp gelişen bu Köylerden bazıları Tarihte; Nahiye,
Kaza, Sancak,Eyalet merkezi bile oldukları görülmüştür. Bazı yerleşim
ler ise; terk edilerek Tarihten silindiler.Bu sonuç,Fetih Coğrafyasın’da kurulan (Zeytin:Zeytinli,Zeytinoğlu) Karyeleri için’de böyle olmuştur.   
Tarih, Coğrafya ve Sosyolojik öneme sahip yer adlarından; Türkistan menşeli olanlar birbirlerini tamamlayan, kalıplaşmış, aynı kökten üçlü takım oluştururlar. Ör(Çobanbey,Çobanlı,Çobanoğlu)bu kalıplaşmalar
gördüğümüz kelimelerin seslerinde zamana bağlı olarak ses değişim leri olabilmektedir. ör; Zeytun=Zeytin,Zeytunlu=Zeytinli,Zeytunoğlu=
Zeytinoğlu(Zeytunzade)şekline dönüşmüştür.Bu kalıplaşma sayesinde
aynı kelimelerin Tarih, Coğrafya, Sosyoloji Terim anlamı dışında kulla
nılmaları fark edilebilmektedir. Ör;Zeytindağı,Zeytinbeli,Zeytin Adası,
Zeytin Tepesi, Zeytinburnu v.b söylemler farklılık gösterirler. Yeradı
olmalarına rağmen terim anlamları yoktur. Onun için; Topluluk ismi
oluşturmazlar.

Selçukludan,Osmanlıya intikal eden ulus millet oluşturma ideali;Aşiret mekezli toplumdan, Devlet merkezli ulus oluşturmayı beraberinde getirmiştir. Anadolu’da Türk Nüfusu arttırmak amacı bu idaalin oluşması yönünde bir faktör olarak kullanılmıştır. Selçuklu Türkmen leri’nin kurdukları karyelerin Nüfusu diğer Türk Dünyasından getirilen iskanlarla sentezlenmiştir. Hatta Gayr-ı Müslümlerin iskan edildiği Mahelle ve Köyler oluşturulmuştur. Ulus Millet Yaratma ideali oluş turulmuş ancak;bazı yerlerdeki çatışma ve katliamlar önlenememiştir.

Farklı ordularla fetih topraklarına gelip yerleşen, Türkmen Serden geçtiler, daha olayın başında kendi aşiretlerinden ayrılmışlardır. Bu Anadoluyu Feth etmenin bir bedelidir.Tüm fetih aşiretleri gibi dağılma yaşayan  Zeytinli Aşireti’de bunlardan biridir.

Cumhuriyet Dönemi 1934’de Soyadı Kanunu İle Osmanlı Döneminde kullanılan Unvan ve Mansıpların yerine Soyadı Uygulamasına geçilmesi ile farklı soyadı alan akrabaların nesilleri birbirinin varlığından habersiz duruma gelmişlerdir.Günümüzde Kırk-Elli oymak ve her Oymakta onlarca sülale, aile oluşmuştur. Türk Milletinin Bireylerindeki Yüksek akrabalık duygu ve düşüncesinden beslenen merak ve kavuşma arzusu günümüz teknolojisini bu yönde oldukça kulanmaktadır. Zeytinliler bu bakımdan şanslıdırlar. Tarih, Coğrafya, Sosyolojik bağlantılarının çoğuna aynı isimle ulaşılabilinir. Anadolu Beylikler Dönemi; Zeytun Beyliği, Osmanlı Devleti Zeytun Eyaleti geniş bir araştırma konusudur.

Oğuz Secerenamesi Yirmidört Boydan oluşur.
Zeytinli Aşireti için bu zincir şöyledir: Oğuz, Bozok, Günhanoğulları, Bayat Boyu(Mamulu Oğuzları)Zülkadiriye Türkmenleri Zeytinli Aşireti. 

Bayat Boyu Aşiretleri:
1.Zülkadiriye Türkmenleri:
2.Kocacık Türkmenleri
3.İnallı Türkmenleri    
4.Kacarlı  Türkmenleri 
5.Akbayat Türkmenleri

Anadolu'da Osmanlı Devleti'nin Maraş Bölgesinde kurulan Zülkadriye Eyaletini; Zülkadiroğulları yönetmişlerdir.

(Mamulu)Zülkadiriye Türkmen Aşiretleri:

1.Mamulu Aşireti
2.Zülkadirli Aşireti
3.Şahruhlu Aşireti
4.Civelekli Aşireti
5.Zeytinli Aşireti
6.Yaycılı Aşireti
7.Celilli Aşireti

Zeytinli Aşireti: Taife-i Yörükan:
Türkmenistan,İran,Irak,Suriye,Türkiye'ye toprakları içinde dağılmıştır.

Zeytinli Aşireti'nin Tarihteki Oymakları:
Zeytinli Aşireti'nin İlk Merkezi: (Caytun)Zeytin Obası(Hazar Seyhun
Havzasında)Turan Ovası Türkmenistandır. 
Zeytinli Aşireti Oymağı(1352); Adana(Kusun 
Zeytin Karyesi Mersin(Maraş Kolu,Zeytin)
Zeytinli AşiretiOymağı;Amasya Zeytin(AşağıZeytin-Canik Sancağı)
Zeytinli Aşireti Oymağı;Antalya-Zeytin Karyesi
Zeytinli Aşireti Oymağı;Aydın(Güzelhisar+Germencik)
Zeytinli Aşireti Oymağı;Balıkesir(Burhaniye+Edremit)
Zeytinli Aşireti Oymağı;Balkanlar-Zeytin
Zeytinli Aşireti Oymağı;Çanakkale-Ezine
Zeytinli Aşireti Oymağı;Çorum-Osmancık(YukarıZeytin-CanikSancağı)
Zeytinli Aşireti Oymağı;Eskişehir
Zeytinli Aşireti Oymağı;Giresun-Zeytun
Zeytinli Aşireti Oymağı;Gummi-Muamma-Zeytun-İran
Zeytinli Aşireti Oymağı;Halep-Zeytun-Suriye
Zeytinli Aşireti Oymağı;
ZeytinliAşiretiOymağı(1375);Hatay-Antakya-Payas/Hacıkatip
Zeytinli Aşireti Oymağı;Irak-El Zeytin
Zeytinli Aşireti Oymağı;İstanbul-Kadıköy
Zeytinli Aşireti Oymağı;İzmir-Çeşme
Zeytinli Aşireti Oymağı;İzmit-Gölcük
Zeytinli Aşireti Oymağı;Kafkas-Zeytin-Kaneker(1918 Ermeni Katliamı) 
Zeytinli Aşireti Oymağı;Kayseri-Kocasinan
Zeytinli Aşireti Oymağı;Kilis-Zeytin
Zeytinli Aşireti Oymağı;Kütahya Merkez+Tavşanlı
Zeytinli Aşireti Oymağı;Akçadağ Malatya 
Zeytinli Aşireti Oymağı; Maraş-Zeytin(1895,1896,1922Erm. Katliamı)
Zeytinli Aşireti Oymağı;Niğde Zeytin
Zeytinli Aşireti Oymağı;Sakarya-Geyve                                
Zeytinli Aşireti Oymağı;Sakızadası
Zeytinli Aşireti Oymağı;Samsun-Vezirköprü
Zeytinli Aşireti Oymağı;Şam-Zeytin –Suriye


Zeytinli Aşireti Simgesi:Sağ elinde kaldırdığı kılıç ve sağ ayağı önde,Tulğalı adam füğürü. Zeytinli Aşireti'nin Tarihi simgesidir.Bu fügürde; Alp'lik [Savunma(Barış), saldırma(Savaş)'a hazır ol] Teması anlatılmaktadır. Füğürde yer alan "ok" işaretleri, Aşiretin bağlı olduğu Bayat Boyu'nu temsil etmektedir.

Oğuzlarda simgeler;Aşiret Lideri veya Aşirete mensup guruplar,toplan
tılara katıldıklarında kullanırlardı. Simgelerin,Tamga olarak Kullanılma sı: Aşiret'e ait hayvanların işaretlenmesinde kullanılırdı. İşaret Olarak Kullanılması: Aşiret'e mensup kişiler, çadır, sadak, heybe, çuval v.d eşyalarını ayırt etmek için, işaret olarak kullanırlardı. Ayrıca; Kapı, duvar, Çeşme, Mezarlık ve Mezar Taşlarında simgeler kullanılmıştır. Zeytinli Aşireti Simgesi, Zeytinoğullarına ait mezartaşı oymasından ve Nesilden nesile aktarılmasından günümüze  ulaşmıştır.

Not:Kaynak gösterilmeden;tamamen  veya kısmen kullanılamaz.

11.Nis.2012/ANKARA
İsmail YİĞİT
Araştırmacı Yazar
yigitarastirmaci@hotmail.com
İsmail YİĞİT-Google+
İsmail YİĞİT "Derlemeler" –Youtube



Çobanoğlu Aşireti




                                                                       Akıncılar

ÇOBANOĞLU AŞİRETİ       

Çobanbey adı Nasıl doğdu?:Türkelinde,Sürüleri başındaki bir çobanı,yakınından geçen Türk Hakanı yanına çağırtırır.Çoban sürülerini bırakamıyacağını  söyleyerek:'Hakan Milletin Beyi ise,bende sürümün beyiyim,Hakan buyursun,çadırımda misafir olsun.'der.Hakanın hoşuna gider.Çobanın misafiri olur.Hakan:'Bundan sonra,Sen bütün çobanlarınBeyisin'der.Çobanbey isminin buradan kaldığı anlatılır. 
       
Çobanlı,Çobanbey,Çobanoğlu İsimleriyle bilinen Türkmen Aşireti,Anadolu'ya Selçuklu Fetihleriyle gelmiştir.Kastamonu civarına yerleşerek kurdukları Çobanoğlu Beyliği;Selçuklu  ve İlhanlılara bağlı yaşamış;sonra,Candarlı Beyliğine katılmıştır.Daha sonraları,Osmanlı Yönetimi altında Tüm Anadoluya Dağılmışlardır.

Prof.Yılmaz ÖZTUNA:Anadoluda Selçuklulara Tabi İlk Beylikler:Çobanoğulları(1204-1320) Oğuzların Kayı Beylerinden Hüsameddin Çobanbey,Kastamonu'yu 1204'e doğru fethedip orada Türkiye'nin Bizans'a karşı Kuzey uç beyi olmuştur.1308'e kadar Selçuklu valisi,1320'ye kadar da İlhanlılar'a tabi olarak bu aileden baba-oğul 4 bey,Kastamonu başkent olmak üzere hüküm sürdüler.Gittikçe Candaroğulları tarafından tazyik edildiler ve nihayet bu beyliğe katıldılar.
Çobanoğulları Beyliği Beyleri:(1204-1320=116)

1.Hüsameddin Çoban Bey(1204-?=?)
2.Alp-Yürek Bey (?-1284=?)
3.Muzaffereddin Yürük-Arslan Bey(1284-1292=8)
4.Nasıreddin Mahmut Bey(1292-1320=28)
Prof.Yılmaz ÖZTUNA:Büyük Türkiye Tarihi 2.Cilt,13.sahife.Ötüken Yayıevi.İstanbul-1977                                                

Farklı kaynaktan Bilgi İçin Bakınız:(04.05.2012) tr.wikipedia.org/wiki/Çobanoğulları_Beyliği
(Özgür Ansiklopedi)  

Osmanlı Ülkesi'nde Çobanoğlu Aşireti Oymakları:

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanbey-Suriye

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanbeyi-Ağrı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanbeyli-Afşin-Maraş

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlar-Kargı-Çorum

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Gölova-Sıvas

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-K.Maraş

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Samsun

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Fethiye-Muğla
Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Arapgir-Malatya

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Çöke-Edirne

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Dündarlı-Adana

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Gülnar-Mersin

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Karahisar-ı Şarki
    
Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Dimotaka(Oruçpaşa)Edirne

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Karpuzlu-Aydın

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Kozan-Adana

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanlı-Sarışaban-Drama

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Kastamonu

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu(Yılanoğulları)Devrek-Kastamonu

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Amasya-Canik Sancağı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Arapgir-Malatya

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Boyabat-Sinop

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Darende-Malatya

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Giresun

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu(Karacaören)Payas-Hatay

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Hamid Sancağı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Havza-Canik Sancağı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Karası-Edremid

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Karinabad

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Kırşehir

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Loruk-Loru-Erzincan

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Mecidözü-Teke Sancağı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Serik-Teke Sancağı

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Dervişiye-Osmaniye

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Yanbolu-Bolu

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Yıldız-İstanbul

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Van

Çobanoğlu Aşireti Oymağı;Çobanoğlu-Sülek-Bartın

Not:Bu liste ileri araştırmalara esas olması için hazırlanmıştır.


ÇOBANOĞLU AŞİRETİ'NİN ÖZERİLİ KARACAÖREN OYMAĞI

Cevdet Türkay:Aşiretler,Oymaklar,Cemaatler kitabında;Devrişli'nin bir kolu Karaisalı'dan Özerli'ye diğer  bir kolunun Edirneye İskan edildiğini bildirmektedir.(Dervişli ve Omar beylerin aile büyükleri,ailelerinin iki kardeş çocuklarından ve Çobanoğullarının devamı olduklarını söylemektedirler.)Kaza-ı Özerli'nin kurucuları arasında;Çobanoğulları Yörüğü Oymağı'da var.(Osmanlı Arşivi;998 nolu T T.d...)Hassa Hacılar Beyleri'nin Çobanoğlu Taifesinden oldukları çok sayıda Osmanlı Arşiv Belgelerindeki bahislerde geçmektedir.

Özerli,Çağlalık,Zeytinoğlu(Hacıkatip),Kargıcak üzerinden geçerek Çobanoğulları (Kara
caören)'i yurt tutmuşlardır.Çobanoğlu Karacaörene giderken,Yolları üzerlerinde konak
ladıkları yerlerden Zeytunoğlu(şimdiki Çınarlık)Yaylasında;'Çobanların Yeri'isimli konar
göçer yeri,bir mevki adı olarak,bugün bile,köylüler tarafından kullanılmaktadır.

Karacaören(1375)sonrası,Özer İli'nin karyesi olmuştur.Bölge Memlüklerden Osmanlı
yönetimine geçtikten sonra(1520),Payas(Üzeyr)Sancağı zamanında,Dağ köylüleri'nin
ovalara iskanlarıyla;1700'den sonra Söğüı'e, sonra Hacılar'a yerleşen,Çobanoğulları
burada yaşarlar.

Bu bölgede yaşamış,Çobanoğulları Oymak Beyi;Ali Çobanbey'in mezarı o zamanki Halep yolu üzerinde Köroğlugeri mevkiindedir.(yanındaki iki mezarın korumalarına ait olduğu söylenmektedir.)bazıları,Ali Çobanbeyin mezarını Derviş mezarları arasında saymaktadır.

1836'da Hacılar'ın Nahiye olması Sebebiyle,Çobanoğullarından Başo Ağa'nın Nahiye Müdürlüğü'ne atanmasından bu aileye Hacılar Beyleri denmiştir.1863'dan sonra,bu aileden Payas'a göçen Derviş Ağa soyundan gelenlere''Dervişli''denilmektedir.

Günümüzde,(Karacaören)Karacaviran'da Buğday tarımı yapılan geniş arazilerin,çobanoğlu mirasçılarınca ekildiği söylenmektedir
Çobanoğulları Hatay Oymağı Aileleri

Çobanoğulları(Çobanoğlu)Özerli-Dörtyol

Çobanoğlu[Çobanlar(Atilla)]Başlamış-Erzin

Çobanoğulları Hacılar Beylerin'den Hakkı Beyler:(Çolak)Hassa

Çobanoğulları Hacılar Beylerin'den Mehmet Beyler:(Çolakoğlu)Hassa

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Başo Paşalar:(Paşabeyoğlu+Başbay+Yılmaz)Hassa

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Başo Paşa Oğlu Mehmet Bey:Halep;?

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Başo Paşa Oğlu Ahmet Bey:Halep;?

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Başo Paşa Oğlu Ali Bey:Halep;?

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Mustafa Beyler:(Keskin+Çolakoğlu)Hassa

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Abdullah Beyler:(Durusu+Kahraman…)Kırıkhan

Çobanoğulları Hacılar Beylerinden Omar(3) Beyler:(Çolak+Dinçer+Kızıltaş)Hassa

Çobanoğulları Hacılar Derviş Ağa Oğlu Ahmet Bey:Yozgat;?

Çobanoğulları Hacılar Derviş Ağa Oğlu İsmail Bey:Sıvas;?

Çobanoğulları Payas Dervişliden Osman Ağalar:(Özer)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Bekiroğulları:(Önerden)
  
Çobanoğulları Payas Dervişliden Çil Haliller:(Öner)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Veyseller:(Baysal)
Çobanoğulları Payas Dervişliden Hacınoğulları:(Önerden)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Omarcaların İsmail Efendiler:(Öner)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Omarcalar(Çoşkun)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Omarcaların Hacanoğulları(Coşkun)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Omarcaların Aliemmiler(Çetin)

Çobanoğulları Payas Dervişliden Omarcaların Kızıl Hasanlar:(Özdemir)*

*Aile İsimlerinde Kaynak Kişi:Mehmet ÇOLAK
Not:Resmi bilgi için Nüfus Genel Müdürlüğü'den her soyadı için ayrı alınacak ''Hane Döküm Kaydı''bilgileri birleştirilerek yapılacaktır.
* Kaynak gösterilmeden, tamamen veya kısmen kullanılamaz.

05.05.2012/Payas
İsmail YİĞİT
Araştırmacı Yazar
yigitarastirmaci@hotmail.com
İsmail YİĞİT-Google+
İsmail YİĞİT "Derlemeler" -Youtube
İsmail YİĞİT "Naturel Yaşam" -Youtube




Ahrazlı Aşireti


                                                            Hatokay Cüheylası

AHRAZLI  AŞİRETİ

A’raz,Ağraz,Ahraz
Ahrazbey,Ahrazlı,Ahrazoğulları

Oğuzların Bozok Kolu,Yıldızhan’ın Soyundan,Beğdili Boyunun[1]
Horasan Erenlerinden Türkmen Lek(Lök)Aşireti’nin ikinci kuşak
aşireti;Ahrazlı Aşiretidir.


Ahrazlı Aşireti’nin İlk Beyi;Asker Lekli Hüseyin Beyin,Savaşta al
dığı ok yarasından kalan,konuşamama A’razından,A’raz lakabıyla
anılması,A’raz Bey ismine dönüşmüştür.Sonraki süreçte;A’raz,sözü
değişerek günümüze Ahrazbey,Ahrazlı,Ahrazoğulları şeklinde ulaş
mıştır.

Ahrazlı Aşiretini Öğrenmek için,Bağlı olduğu Lek Aşiretini tanımak
daha uygun olur.Horasanın Lekistan Bölgesinden isim alan‘Lek Aşi
reti’Yenilmeyi kabul etmez,yenilmez,bahadır anlamındadır.Lek,Lök
Sonradan Lekli,Löklü,Lekliler,Löklüler, şeklinde kullanılmıştır.

Türkçe’nin Batı Lehçesi Oğuzca’nın(Hakaniye Türkçesi)gelişip kol
lara ayrıldığı Coğrafya Hatokay Bölgesi olarak bilinir.Hakaniye
Lehçesinin Kelime hazinesi Kendi içindeki  Bölge farklılığıyla,
taşındığı bölgelerde,bünyelerine aldığı yeni kelimelerle zenginleşe
rek yeni Lehçeler oluşturmuştur.Böylece farklılıklar daha derinleş
miştir.Oğuzca;Azerice’nin,Kürmanca’nın,Türkmence’nin Anası ol
muştur.

Oğuzların Beğdili Boyları ve Aşiretleri;Oğuzcanın,Lekistan Bölge
sinde konuşulan Lek Kürmanç[2] dilini kullanmaktadırlar.Beğdili
Oğuzcası(Türkçesi)konuşduklarından bazı Boy ve Aşiretler Kürt
sanılmaktadır.Beğdili Boyu Aşiretlerinden;Atmalı,Löklü,Badili,Ha
rizmler örnekdir.Aşiretlerin 1000 yıllık oluşum süreçleri,insan yaşa
mı gibi,canlı,dinamik süreçdir.Aşiretler yaşadıkları yörelerde karşı
laştıkları inanç ve konuşma biçimlerini,kaynaştırarak yaşamlarında
kullanmaları doğal bir olaydır.

Horasan Bölgesi,Oğuzların dal budak saldığı;Boy ve Aşiretleri’nin
İslamiyeti tanıyıp kabul ettiği Coğrafyadır.Oğuz Aşiretleri İslam
Dinini ilk kabul ettiklerinde Şii itikadında olmuşlardır.Türkmen
Aşiretlerin çoğunluğu Horasanda iken Sunni olmuşlar.Türkmen
Aşiretleri gittikleri yerlerde;Anadolu,Irak,Suriye Coğrafyasında
Sunni Mezheblere geçmişlerdir.Şii ve Anadolu Şii’liği(Alevilik)Mez
heplerinde olan Türkmen Aşiretlerinin bazıları günümüze kadar Şii
olarak gelmişlerdir.Bazı Aşiretler de dağıldıkları Coğrafya üzerinde
ki özelliklere bağlı olarak farklı Mezheplerden olmuşlardır.Bu bağ
lamda;Lek Aşireti’nin Azerbeycan Oymakları Şii,Anadolu Oymakla
rının;bazıları Alevi,bazıları Sunni(Hanefi,Şafi)Mezhebindendirler.

Tarihte,Türklerin Türkistandan Batıya açılma yolları olarak iki yol
kullanılmıştır.Birincisi Karatay Yolu diğeri,Hatokay Yolu.Anadolu
'ya Fetih Seferleri ve göçlerin yapıldığı Hatokay yoluna Hatokay
Bölgesinden geçtiği için bu isim verilmiştir.Osmanlı Arşiv Belgele
rinde;Lek Aşiretine'Hatokay Cüheylası'denilmektedir.Cüheyla:Ser
dengeçti;Akıncı Beyi anlamındadır;İyi süvari,korkusuz Askerlere,
verilen bir sıfattır.Bu Özelliklerinden dolayı Selçuklu Ordularının
öncü birliklerinde Leklilerin önemli hizmetleri olmuştur.

Azerbeycan,İran,Irak,Suriye,Anadolu Coğrayasında dağılmış olarak
yaşayan Lek Aşireti Oymakları bulunmaktadır.Rakka'nın Nüfus ya
pısını dengeleyerek düzenleme,asayişi sağlama amacıyla,Halep Çev
resinde bulunan‘Reyhanlı Aşiretlerinin’Rakkaya zorunlu iskanına 
uymayan Lök Aşireti Oymaklarının,Kürt ve Cerit Köylerine dağıl
mak suretiyle hayvancılıkla iştigal etmelerinden Rakkaya gitmekten
kurtulmuşlardır.Ahrazlı Aşireti Obalarının bir kısmı Azerbaycanda
dır.Azerbeycanda yaşayan Ahrazlı Aşireti Oymakları Azeri olmaları
yanında,Azeri Lehçesi konuşmakta ve Şii mezhebindendirler.

Rey şehrinin Han Çevresinden gelerek Suriye Bölgesine dağılan
Mürselli,Bahadırlı,Sarıcalı,Lök Aşireti’nin Reyhaniye‘Löklü’Oy
mağından ayrı,Lök Aşireti’nin ikinci kuşak Aşireti’Ahrazlı Aşireti
Oymağı’da Bölgeye yerleşen oymaklardandır.[3] Ahrazlı Aşireti
Oymağı’na ait Köy:’Bab-ı Rasul Ağraz’[4]Türkman-ı A’zaz Sanca
ğında idi,günümüzde Suriye sınırları içindedir.Bölgeye gelen diğer
Türkmen Oymakları gibi,Memlükler Döneminde;Halep,Şam,Maraş
arasındaki bölgede yaşamışlardır.Reyhaniye Aşiretleri ismi verilen
bu Aşiretlerden Osmanlı Kaynaklarında Ekrad-ı Türkman[5]olarak
bahs olunmaktadır.Sonradan hepsi yerleşik yaşama geçmişlerdir.

Ahrazlı Aşireti,Bab’ül A’razdan sonra Amik Oymağı Merkezi ola
rak,Kırıkhan yakınlarındaki Ahrazlı köyünü kullanmışlardır.Bab’ül
Arazdan(Suriye),Hatay,Maraş,Adana,MersinVilayetlerine dağılmış
halde yaşamaktadırlar.Lök,Ahrazlı Oymakları birbirlerine sıkı akra
balık bağlarıyla bağlı Türkmen Lök(Ahrazlı Aşireti)nin Anadilleri;
Türkiye Türkçesi,İnançları;İslam,Sunni,Hanefi Mezhebidir.

[1]’Beydili Boyu’’Beydili Aşireti’ Akraba,ayrı sosyal topluluk isimleridir.
[2]Kürmanç:Oğuzcanın(Türkçenin)Kolu;ses olarak Kürtçeye benzeyen,
Kürtçeden farklı Lehçe.Beydili Türkçesi(Oğuzca)[Kürmanşah(=Kirmenşah)
Bölgesi]=[Lek:Lekçe(=Lök:Lökçe)Bölgesi]
[3]Reyhaniye Aşiret Oymakları;Günümüzde Aşiret  olarak anılmaktadırlar.
Mürselli Aşireti,Bahadırlı Aşireti...
[4]Ekrad:Başeğmez,Aykırı.
Osmanlı Kaynaklarında:’Ekrat’sözcüğü,Devlet kontrolüne girmeyen anlamında
kullanılmıştır.Ekrad-ı Kürt,Ekrad-ı Türkmen,Ekrad-ı Kilis,Ekrad-ı Kıbti biçimindedir.
[5] H 1263(M 1846)Türkman-ı A’zaz Sancağı(Halep-Suriye)
Bab-ı Rasul Ağraz:Ahrazlı Rasul’un Yurdu(Kapısı)[Dirayetlilik(Devletlilik):Aşiret Kapısı].
Bab’ül A’razlı:Ahrazlı İli’nin(Yurdunun)Parçası.

A’RAZLI (AHRAZLI) AŞİRETİ OYMAKLARI

LEK,A’RAZLI AŞİRETİ (AZERİ OYMAKLARI):

A’razlı Aşireti Oymağı Nahçivan
A’razlı AşiretiOymağı(Kür Aras)Kars
Diğerleri...











AHRAZLI AŞİRETİ (TÜRKMEN OYMAKLARI)
Ahrazlı Aşireti Oymağı;Bab’ül A’razlı Köyü/Halep-Suriye
Ahrazlı Aşireti Oymağı Ahrazlı Köyü/ Kırıkhan-Hatay
Ahrazlı Aşireti Oymağı(Löklü)/ Kırıkhan-Hatay
Ahrazlı Aşireti Oymağı  Saylak Köyü/ Kırıkhan-Hatay
Ahrazlı  Aşireti Oymağı Payas-Hatay
Ahrazlı Aşireti Oymağı Çobanlı-K.Maraş
Ahrazlı Aşireti Oymağı Osmaniye
Ahrazlı Aşireti Oymağı Kozan
Ahrazlı Aşireti Oymağı Adana
Ahrazlı Aşireti Oymağı Tarsus-Mersin
Ahrazlı Aşireti Oymağı Uzunyayla-Mersin
Ahrazlı Aşireti Oymağı Mersin


Not::Kaynak gösterilmeden;kısmen ya da tamamen kullanılamaz.


06.03.2013                                
İsmail YİĞİT
Araştırmacı Yazar
yigitarastirmaci@hotmail.com
İsmail YİĞİT-Google+
İsmail YİĞİT "Derlemeler" -Youtube
İsmail YİĞİT "Naturel Yaşam" -Youtube